Екологічність біорозкладних пакетів - це міф

Чому біорозкладні пакети не розчиняються в природі, а папір не є гідною альтернативою пластику і як з «пакувальних» зол вибрати найменше.

Відповідальний споживач постійно знаходиться в пошуку найменш небезпечних для навколишнього середовища альтернатив, особливо це стосується одноразових товарів. Давайте розберемося, чи є такими біорозкладні пакети, які нам пропонують в магазині.

Що таке біорозклад?

Біорозпад - це процес розпаду органічних матеріалів на екологічно безпечні речовини за рахунок бактерій або інших біологічних процесів. Органічний матеріал може розпадатися аеробно (з киснем) або анаеробно (без кисню). На даний момент немає чіткого визначення терміна «біорозкладаний», коли він застосовується до товару в цілому, оскільки існують стандарти тестування тільки для окремих компонентів.

Які пластики розкладаються?

Біорозкладані пластики - це не якийсь певний вид пластику, а велике сімейство різних полімерів. Ці полімери виробляються з рослинної сировини і розкладаються до діоксиду вуглецю і води. Сировиною для цього пластика виступають кукурудза, пшениця, цукровий очерет і інші рослини. До біорозкладаних пластиків також відносяться полімери, хімічно синтезовані з мономерів, отриманих з рослинної сировини, наприклад, полілактид (РLA). Ряд пластиків розкладаються в природних умовах (наприклад, пластики на основі крохмалю). Іншим пластикам, наприклад, полілактиду потрібні підвищена температура і вологість. Необхідні умови досягаються при промисловому компостуванні, в природних умовах такий пластик також може розкладатися в компостній купі.

До біорозкладниx пластиків відносяться так звані оксорозкладні. Оксорозкладні пластики - це поліетилен з добавками солей перехідних металів: кобальту, нікелю, заліза. Розкладання таких пластиків в природних умовах відбувається в два етапи. На першому етапі під дією світла і кисню відбувається розпад пластикового виробу на дрібні фрагменти поліетилену і солі металів. Подальшу долю цього пластику простежити неможливо, хоча виробники стверджують, що ці фрагменти розщеплюються під впливом мікроорганізмів. У той же час незалежне дослідження, проведене відповідно до міжнародних стандартів, показало, що за 350 днів лише 15 відсотків оксорозкладного поліетилену розкладається в ґрунті до діоксиду вуглецю. Це означає, що пластиковий пакет, який повинен був зникнути в природних умовах, перетворився у велику кількість дрібних пластикових шматків і гранул, що може загострювати проблему забруднення навколишнього середовища мікропластиком. Виходить, пластик дійсно розкладається, але він небезпечний для природи. У деяких магазинах практично завжди нам пропонують саме такі оксорозкладні пакети, які навряд чи можна назвати по справжньому такими, що розкладаються.

Як знайти біопластик?

Біорозкладний пластик часто можна розпізнати по спеціальному маркуванню.


На пакеті можна знайти напис «Compostable» / «Компостований». Це означає, що такий пластик розкладається в спеціальних умовах компостування (промислового або домашнього).

Напис «Biodegradable» / «біорозкладний» означає, що даний пакет може розкладатися в природі, але не завжди достовірно відомо, чи безпечне його зникнення. На даний момент під цією маркуванням може ховатися і оксопластік, який перетворюється в мікропластік.

Біорозкладні пластики можуть маркуватися цифрою 7 у трикутнику. Нюанс в тому, що цифрою 7 можуть позначатися все нові і мало вивчені пластики. Тобто, якщо бачите 7 в трикутнику, перед вами може бути як біорозкладаний пластик, так і якийсь інший, в тому числі взагалі неперерабативаемий. Для того, щоб отримати більш детальну інформацію про вид пластику, варто уважно вивчити упаковку.

Чому біопластик неекологічний?

Сировиною для виробництва біорозкладних пластиків, як правило, є рослинні культури, які ми використовуємо в якості їжі (кукурудза, пшениця, цукровий очерет). Тобто виробництво пластика конкурує за сировину з виробництвом продовольства. У міру скорочення орних земель і зменшення водних ресурсів це питання може стати визначальним при прийнятті рішень про подальше виробництво біорозкладних пластиків.

Під час покупки товарів з «розкладних» пластиків важливо розуміти, якою буде їхня подальша доля в наших умовах. Так, біорозкладаний пластик розкладається тільки в певних умовах, яких, як правило, немає на наших звалищах. Для правильної утилізації біорозкладних пакетів їх потрібно компостувати. «Псевдоразкладні» оксопластики в природних умовах розпадаються на більш дрібні шматки пластика, що тягне за собою додаткові проблеми. Оксопластики також не підлягають переробці, так як містять добавки, що зменшують механічну міцність поліетилену. Тому єдиний спосіб утилізації таких пластиків - викидати їх разом з іншими відходами на смітник.

Ще одним важливим недоліком біорозкладних пакетів є те, що для їх виробництва потрібно багато енергії і води, використання цінних органічних культур, що веде до подорожчання виробництва. При цьому на звалищах вони все одно не розкладаються.

При розкладанні оксорозкладного пластику утворюється мікроплатик, який стає причиною падіння родючості грунту, а також забруднює воду.

Чому паперова упаковка - не вихід?

Паперові пакети теж є поганою альтернативою одноразовій упаковці. На виробництво паперу витрачається первинна деревина і, хоч це і поновлюваний ресурс, витрачати його на пакети нераціонально. Таке виробництво вимагає також великих витрат електроенергії і води. І найголовніше: в результаті виробництва паперу утворюється велика кількість токсичних стічних вод.

До того ж, як показує практика, паперовий пакет можна використовувати тільки один раз - він неміцний.

Мабуть, єдина перевага - це те, що папір переробляється і без шкоди здатний перегнивати в природних умовах. Однак і тут важливо пам'ятати, що паперові пакети зі вставками інших матеріалів (наприклад, з пластиковими елементами, металевими люверсами, декоративними елементами), ламіновані, гофровані і цієї переваги не мають.

Багато споживачів, намагаючись зменшити свій вплив на навколишнє середовище, цілеспрямовано шукають пакети з біорозкладних матеріалів. Однак деякі магазини під виглядом біорозкладних нерідко продають оксорозкладні пакети. Згодом такі пакети розсипаються на порох, подальша доля якого невідома, втім, як невідомо і те, наскільки цей пластиковий порох небезпечний для людини і навколишнього середовища. Єдиною, дійсно, екологічною альтернативою може стати тільки багаторазова ганчіркова сумка: вона і прослужить вам довго, і після потрапляння на звалище НЕ завдасть навколишньому середовищу такої шкоди, як пластиковий пакет. Якщо у вас безвихідна ситуація і довелося купити пластиковий пакет, спробуйте використовувати його як можна довше.

Джерело: ecoidea.by
Image

Розенко дав доручення Міністрам

3 травня 2017р. громадські організації зустрілися з Віце-прем'єр-міністром Павлом Розенком.

Image

Життєвий цикл пластикової пляшки

​Всі ми знаємо, що потріно перероблювати пластикові пляшки і контейнери. Але що насправді відбува...

Image

Отримання адресної допомоги неповнолітніми

Роз’яснення щодо того, чи може особа, що не досягла 18 років (2002 р.н.) отримувати адресну допом...